Gelibolu'daki Gazi Süleymen Paşa mahallesindeki aslına sadık kalınarak yeniden yapılan ve açılışı 2008 yılında gerçekleşen Rus Anıtında gerçekleşen tören, dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs(Kovid-19) salgını tedbirleri nedeniyle büyük tören iptal edilince temsili olarak sessizce gerçekleştirildi.
Tören, Rus anıtına Türk ve Rus heyetinin karanfil ve çiçeklerin bırakılması ile başladı, ardından Rusya Moskova Klisesi Papazı Pazası IURII Sergeey'in duasıyla birlikte anıtın bahçesinde bulunan müze ziyaret edildi ve anı defteri imzalandı. Ardından çekilen anı fotoğrafı ile tören sona erdi.
Buradaki törenin ardından, Kırım Kalkınma Vakfı; “KTDF Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel öncülüğündeki heyet, Belediye Başkanı Mustafa Özacar'ı ziyaret etti.
Başkan Özacar, "Türk -Rus dostluğunun simgesi olan ve burada yaşamış Rusların 100. yılı anısına Rus anıtında dostluk adına karanfillerimizi bıraktık. 1920'de ülkelerinden gelip, ülkemize ve şehrimize konuk olarak gelen burada belli bir süre konaklayıp, bu süre içerisinde bizlerle birlikte yaşam mücadelesi verdiğimiz Rus dostlarımızın Gelibolu'ya gelişlerinin 100. yılında onların geçmiş yıllarını sevgi ve saygıyla anıyorum" dedi.
Bu arada, Gelibolu'da yaşamış olan beyaz rusların 100. yıl anısına anıtın çevresine Rusya'dan getirtilen 100 fidanın belediye tarafından dikiminin yapılması ve şimdiye kadar gösterilen ilgi ve alaka nedeniyle Türk-Rus Ev Başkanı Erol Uğurlu tarafından plaket verdi ve beledye başkanı Özcar'da günün anısına Uğurlu'ya ilçeyi simgeleyen bir fotoğraf verdi. Bu arada törene katılan Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu başkanı Ünver Sel'de başkan Özacar'a Türkiye Rusya ilişkilerinin yüzüncü yılı nedeniyle Türk-Rus Diplomatik İlişkiletinin 100.yılı tablosunu hediye etti.
100. yıl törenine, Rusya Moskova Klisesi Pazası IURII Sergeey, Belediye başkanı Mustafa Özacar, Kirim Gn Bsk Ünver Sel, Eski Afyon Milletvekili Müjdat Kayayerli, Kırım Kültür Derneği Başkanı Nusret Tuzak ve Çanakkale Üniversitesi Rusya İlişkiler Kültür ve Sanat Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Çalışkan katıldı.
'BEYAZ RUS' İSMİ
Bolşevik Devrimi'ni gerçekleştirenlere 'Kızıllar' deniyordu. Daha sonra bu 'Kızılordu' adını aldı. Bolşevik Devrimi'ne isyan çağrısı yapan güçlere ise başlangıçta 'Gönüllü Ordusu' deniyordu. Zamanla 'Beyaz Ordu' ve 'Beyazlar' adını aldı. Bu, milliyeti ifade eden bir terim değil, siyasi bir tabir. Çünkü Beyaz Ordu içinde; Ruslar, Ukraynalılar, Gürcüler, Don Kazakları, Kalmuklar, Çerkezler, Türkmenler, Ermeniler, Gürcüler, Rumlar ve Museviler de yer alıyordu. Bu güçlere zamanla 'Beyaz Ruslar' denmiştir
YORUM EKLE